Street Fable

Street Fable

Wij, 5 professionele musici en een beeldend kunstenaar, hebben gewerkt aan Muurgedichten op Muziek, in een speciaal hiervoor gevormd ensemble, genaamd Street Fable.

In Leiden staan er zo’n 100 gedichten op muren; gedichten van grote dichters uit wel 80 verschillende landen. Ze dateren vanaf de oudheid tot nu en zijn willekeurig door de stad op muren geschilderd. Kunstschilder Jan-Willem Bruins heeft elk gedicht een eigen vorm, kleur en lettertype meegegeven.

Deze muurgedichten zijn door ‘visual art’ kunstenaar Jan Scheerder vertaald naar bewegende beelden; computergeanimeerde bewerkingen van gedichten, flarden tekst, vrije associaties, of historische beeldregistraties. Zij worden vertoond tijdens de optredens m.b.v. beamers.
Huub de Vriend heeft deze muurgedichten gecomponeerd tot muziek, volgens dezelfde principes; ieder gedicht zijn eigen kleur, stijl en vorm. Zo gaat de muziek door allerlei genres heen, met improvisaties, diverse instrumentencombinaties en diverse speelwijzen.
Elk gedicht als een verhaal apart.

Street Fable brengt de universele gedichten muzikaal tot leven.
De gedichten worden uitgevoerd in de originele taal; van Grieks tot Surnami en van Baskisch tot Japans.

De musici van Street Fable zijn:
Huub de Vriend – composities/piano
Frits Heimans  – saxofoon
Arielle van Eijsden/Berdine van Bemmel – fluit
Manfred Wijker/ Marius Beets– contrabas
Carolien Devilee – stem/zang.

Wij hebben inmiddels opgetreden bij tal van gelegenheden:
o.a. op het Rapenburgconcert, bij schrijversavonden -die van Leon de Winter bijv.-, bij de opening van het conservatoriumstudiejaar in Den Haag, openingen van exposities van kunstenaars, promoties van hoogleraren, etc.

Street Fable biedt tijdens optredens ook de gelegenheid aan gastmusici, of aan dichters.
Als gastmusici hebben onder meer meegespeeld Louis Andriessen en Jan Willem de Vriend.
Voor dit bijzondere project is subsidie verleend door het Prins Bernhard Cultuurfonds en door de gemeente Leiden.

Wij kunnen een interessant en kleurrijk optreden bieden en zouden daarom graag ons totaalpakket van deze internationale poëzie, visuals en muziek  bij een breed publiek kenbaar maken. We hebben de mogelijkheid om een groot programma aan te bieden, maar ook een korter optreden- bijv. met muurgedichten naar eigen keuze- is denkbaar.

Op deze site kun je enkele voorbeelden beluisteren en bekijken en je kunt ook kijken op muurgedichten.nl
Tevens hebben wij een dubbel- cd en een DVD beschikbaar met 52 stukken.
Op de cd en DVD spelen ook enkele gastmusici mee (waaronder eerder genoemd Louis Andriessen en Jan Willem de Vriend).

Voorts kun je stukken van Street Fable bekijken en beluisteren op de Beeld / Geluid pagina en nieuw op het eigen YouTube kanaal van Street Fable; zie Street Fable op YouTube