Skip to content

Project ‘De Bovenkamers’ Haagse Kunstkring

Haagse KunstkringVoor het project ‘De Bovenkamers’ in de Haagse Kunstkring, heb ik juli j.l. een nieuw muziekstuk geschreven; Intervention no.4.

Het stuk is te horen in Kamer 3 en heet Intervention no.4, omdat ik de 4e op rij was die er een kunstbijdrage leverde.

Om de twee weken wordt er namelijk door een kunstenaar van een wisselende kunststroming iets toegevoegd/veranderd in de kamers boven van de Haagse Kunstkring.

Voorafgaand aan mijn aandeel, was er in deze kamer een bijdrage Architectuur, Design en Literatuur.

Ik heb gekozen voor een duidelijke muzikale structuur, aangezien eerdere kunstenaars onder andere met vorm/vormen in de kamer hebben gewerkt. Het stuk heeft een samengestelde liedvorm: A A* B A C A* B A, ook verwijzend naar de doorlopende wisseling van kunstenaars (in totaal 8).  De A hiervan bestaat hoofdzakelijk uit een vast akkoordenschema met ritmische en melodische variaties hierop.

In de kamer staan driehoek en vierkant, inzicht en uitzicht, evenwicht en zoeken ernaar/vinden ervan, lijnen en omkeringen centraal. In de muziek heb ik de getallen 3 (driehoek) en 4 (vierkant) en optellingen hiervan als vertrekpunt genomen; deze zijn terug te vinden in maatsoorten, muzikale patronen etc. Het stuk bevat omkeringen, variaties van patronen, oktaveringen, korte en langere lijnen, kleine wijzigingen en ‘zappt’ van het ene naar het andere.

Door de afzonderlijke delen diverse instrumentaties toe te kennen krijgen ze een andere sfeer en roepen daardoor steeds andere, nieuwe associaties op.  Het is een reis in wisselende associaties en bewegingen; hierdoor komen ook de objecten in de kamer in een wisselend daglicht te staan.

De muziek balanceert tussen evenwicht en onevenwichtigheid; binnen het duidelijke vormprincipe, wordt ritmisch en melodisch veel geschoven, waardoor soms een gevoel van evenwicht ontstaat en soms juist weer niet. Binnen de eigen klankwereld van de muziek (binnenwereld), dienen geluiden uit de buitenwereld zich plotseling aan.

Het stuk bevat veel beweging en roept op om vrij te bewegen door de ruimte; ook die van de ‘Bovenkamer’. In de hoop dat het de zinnen op scherp zet, de fantasie prikkelt en nieuwe deuren en ramen in de (boven)kamer opent; zowel voor de bezoeker, als voor de volgende kunstenaars in dit Project.

Voor meer informatie ga je naar Haagse Kunstkring.

Back To Top